Borvidék
Balatonboglár
Terület
43 hektár
Szőlőfajták
chardonnay, semillon, rajnai rizling, Irsai Olivér, muskotály, szürkebarát, sauvignon blanc, zenit, zöld veltelini, királyleányka, merlot, pinot noir, cabernet sauvignon, cabernet franc
Dűlők
Bánom-hegy, Kishegy, Púpos, Kokas-hegy, Hosszúdűlő, Mogyorós, Rekesz, Botné, Géri, Banyászó
Talaj
lösz
Borkészítés
reduktív és hordós borkészítés egyaránt
A Katona Borház Kft. 1996 őszén alakult családi vállalkozás. Pincészetünk jelenleg 40 hektáron termeszt szőlőt a Balaton délioldalán, a balatonboglári borvidéken. A legjelentősebb világ-fajták (Chardonnay, Muskotály, Sauvignon Blanc, Semillon, Cabernet Sauvignon, Merlot) mellett igazi magyarszőlőfajtákat (Leányka, Irsai Olivér) is termesztünk. Fehér, rosé és vörösborokat is készítünk! Borászatunk munkájában szerves szerepet tölt be a másodikgeneráció, azaz családunk fiatalabb tagjai új színt visznek a vállalkozás életébe, ahol a technológia jól összefér a hagyományokkal. Boraink a nyári napsugarat, az aranyló fürtöket, a tavaszi friss erőt és a termékeny földet rejtik palackba. Az eredmény: tiszta, gyümölcsízű, zamatos borok, finom savtartalommal. A szőlőt boglári pincészetünkben dolgozzuk fel és érleljük palackozásig, valamint kierjedt boraink egy részét budafoki pincénkbe szállítjuk további kezelésre, érlelésre. Itt történik palackozás és ezután az értékesítés is. Borainkat reduktívkörülmények között acéltartályokban tároljuk palackozásig, emellett készülnek borok 225 literes barrique es 500 literes ászokhordókban is. Borászatunk munkájában szerves szerepet tölt be a második generáció, azazcsaládunk fiatalabb tagjai új színt visznek a vállalkozás életébe, ahol a technológia jól összefér a hagyományokkal. Hisszük, hogy a modern technológia és a kézműves, hagyományos borkészítés megfér egymás mellett, csakúgy, mint a családunk több generációja. Hisszük, hogy egységben az erő és tudjuk, hogy a célünk olyan borok megalkotása, melyek fogyasztóink elégedettségére válnak, és különleges élményt nyújtanak!